Výstava „Jaderné palivo – umění špičkových technologií“ ¨ byla zahájena v Liberci

Výstava „Jaderné palivo – umění špičkových technologií“ ¨ byla zahájena v Liberci

Dne 1. září 2016 se ve vědecké knihovně v Liberci konala vernisáž výstavy „Jaderné palivo – umění špičkových technologií“. Akce byla připravena regionálním střediskem ruské korporace pro jadernou energii „Rosatom“ ve střední Evropě a českou společností „Nuclear Power Utilization and Research Group“ za podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vědecká knihovna v Liberci je jednou z největších v severních Čechách. Jejím hlavním úkolem je podpora vědy, výzkumu a vzdělání. Knihovna má 22 000 členů a každodenně ji navštěvuje asi 2000 čtenářů, kteří si každoročně půjčují více než 800 000 knih. Výstava v Liberci potrvá do 30. září 2016.

Členka vedení Rusko-české smíšené obchodní komory Natalia Sudlenkovová seznámila hosty s panely, které ukazují zvláštní krásu jednotlivých etap výrobních procesů v jaderném odvětví. Pro každý z procesů byl nalezen vizuální analog mezi světově uznávanými díly výtvarného umění.

Vedoucí oddělení služeb knihovny, doktorka filologických věd Dana Petridesová poděkovala organizátorům za výstavu a zdůraznila aktuálnost a důležitost těchto pro její knihovnu zcela nových informací.

Představitel Obchodního zastupitelství Ruska v ČR pro otázky energetiky Pavel Dvojčenkov  informoval hosty o šedesátileté historii vzájemně výhodné spolupráce mezi Českem a Ruskem v oblasti jaderné energetiky. Zdůraznil, že tato spolupráce je založena na vzájemné výměně zkušeností, společném výzkumu a rozvoji obchodně-ekonomických styků v oblasti špičkových technologií a energetiky.

Vedoucí oddělení vědy a školství RSVK v Praze Veronika Novoselovová pověděla o spolupráci Rosatomu a Rossotrudničestva v takových oblastech, jako je humanitární doprovod ekonomické spolupráce a rozvoj mezinárodní výměny vědeckých informací. Poděkovala knihovně a městu Liberec, ve kterém se nachází jedna z největších technických univerzit v ČR, za zájem o výstavu.

Tento článek je dostupný v: Russian