Den vítězství v Praze

Den vítězství v Praze

Dne 9. května 2016 byly na Olšanském hřbitově v Praze položeny květiny a věnce k Památníku sovětských vojáků, kteří padli za osvobození Československa od fašismu. Akce se zúčastnili předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a jiné oficiální osobnosti ČR.

Věnce k památníku položili i velvyslanec Arménie v ČR Tigran Sejraňan, velvyslanec Ázerbájdžánské republiky v ČR Farid Šafijev, velvyslanec Běloruska v ČR Valerij Kurdjukov, velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Abdykarimov a velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij. Slavnosti se rovněž zúčastnili zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, zástupci českých a ruských veteránských organizací.

Na počest státního svátku Ruska se na Velvyslanectví RF v ČR konala slavnostní recepce, na které byl přítomen prezident ČR Miloš Zeman, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a exprezident Václav Klaus. Na zahájení promluvili mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij a prezident ČR Miloš Zeman.

Ve svém vystoupení prezident ČR Miloš Zeman v ruském jazyce porovnal fašismus, poražený před 71 lety, se současným mezinárodním terorismem, který ohrožuje všechny státy na světě. Zdůraznil, že fašismus vyrostl na půdě rasové a národní nesnášenlivosti. Terorismus vzniká na základě náboženské nesnášenlivosti a boj s tímto zlem si vyžaduje společné úsilí všech zemí světa. Vyjádřil naději, že se někdy „setkáme na tomto velvyslanectví, na jiných velvyslanectvích a pozvedneme číši na vítězství nad mezinárodním terorismem“.

Po recepci se ve Velkém sále RSVK v Praze konal slavnostní galakoncert ke Dni vítězství, připravený Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal veterány a ostatní hosty večera a poblahopřál jim k vítězství. Zdůraznil, že tento den se zapsal do historie jako trojnásobný svátek – Den vítězství ve Velké vlastenecké válce, ve Druhé světové válce a osvobození Československa od fašismu.

Na koncertě vystoupil dětský sbor Jekatěrinburského akademického divadla opery a baletu, žákyně dětského estrádního studia MIX V. Andrejevová a J. Kolosovová, sólistka Voroněžského divadla opery a baletu I. Romanovskaja a soubor Kozáci Vltavy.

Každé vystoupení bylo diváky odměněno bouřlivým potleskem. Srdečně diváci uvítali i vystoupení českého mládežnického souboru Naši z Chrudimi, který zazpíval lidové písně.

Koncert byl ukončen písní Katjuša a Den vítězství, které zazpívali společně účastníci koncertu i hosté.

Slavnostního koncertu se zúčastnilo asi 200 lidí. Po koncertě měli zájemci možnost zhlédnout záznam vojenské přehlídky v Moskvě.

Tento článek je dostupný v: Russian