Regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“ v Litoměřicích

Regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“ v Litoměřicích

Dne 26. dubna 2016 se v Litoměřicích uskutečnilo regionální kolo soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“, kterého se zúčastnilo více než 100 žáků a studentů z devíti základních a středních škol Ústeckého kraje, kteří studují ruský jazyk (z měst Žatec, Litvínov, Litoměřice, Louny a Chomutov). Akce byla organizována Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností za podpory vedení Ústeckého kraje a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky přivítala zástupkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Vaňgová. Předseda České asociace rusistů Jiří Klapka poděkoval organizátorům a učitelům, kteří se svými žáky a studenty připravili soutěžní vystoupení.

Učitelka Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze Ludmila Nyklová seznámila přítomné s akcemi, které Ruské středisko vědy a kultury v Praze organizuje pro české žáky, studenty a jejich učitele ruského jazyka. Informovala též o možnosti složení zkoušky z ruského jazyka pro získání mezinárodního osvědčení v RSVK v Praze.

Žáci a studenti přednášeli verše ruských básníků, hráli scénky, zpívali ruské lidové i populární písně. Některé školy nabídly porotě i několik vystoupení. Velmi aktivní byly především základní školy z Litoměřic a Chomutova.

Vítězové regionálního kola se zúčastní závěrečného kola republikové soutěže jubilejního 50. ročníku „Ars Poetika. Puškinův památník “, které se uskuteční v RSVK v Praze 6. června 2016 v den narozenin A. Puškina.

Tento článek je dostupný v: Russian