Pražské kolo soutěže z ruského jazyka „Ars Poetika. Puškinův památník“ v RSVK v Praze

Pražské kolo soutěže z ruského jazyka „Ars Poetika. Puškinův památník“  v RSVK v Praze

Dne 21. dubna 2016 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo regionální kolo jubilejního 50. ročníku soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“, kterého se zúčastnilo více než 100 žáků a studentů ze základních a středních škol z Prahy a Středočeského kraje (Benešova, Mladé Boleslavi, Nymburka, Příbrami, Rudné u Prahy, Čelákovic a Sedlčan). Akce byla organizována Českou asociací rusistů, Česko-ruskou společností, katedrou rusistiky a lingvodidaktiky Pedagogické fakulty Karlovy univerzity a Ruským střediskem vědy a kultury v Praze.

Účastníky přivítal předseda České asociace rusistů Jiří Klapka a vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK Jekatěrina Zubkovskaja.

Akce probíhala současně ve dvou sálech RSVK v Praze. V Křišťálovém sále účastníci soutěžili v umění recitace, ve Velkém sále ve zpěvu a hraní.

Vystoupení, připravená jednotlivci i kolektivy škol, byla velmi různorodá a nápaditá. Zazněly verše A. Puškina a jiných ruských básníků, ruské romance, lidové i populární písně. S originální inscenací básně A. Denisova „Žizň sovremennych podrostkov“ vystoupili žáci Základní školy generála F. Peřiny z Prahy.

Všichni účastníci obdrželi dárky na památku a vítězové byli odměněni knihami a cenami.

Vítězové regionálního kola se zúčastní závěrečného kola republikové soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník “, které se uskuteční v RSVK v Praze 6. června 2016 v den narozenin A. Puškina.

Po ukončení soutěže účastníci zhlédli film o Juriji Gagarinovi a navštívili prezentaci nedávno vydaných s pomocí Rossotrudničestva v českém překladu knih ruských spisovatelek J. Čižovové a V. Tokarevové.

Tento článek je dostupný v: Russian