Členové uměleckého sdružení MZV Ruska „Otdušina“ vystoupili v RSVK v Praze

Členové uměleckého sdružení MZV Ruska „Otdušina“ vystoupili  v RSVK v Praze

Dne 19.dubna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal večer, na kterém vystoupili členové literárně-hudebního sdružení „Otdušina“ MZV Ruska. Akce byla připravena a provedena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Poprvé na scéně Ruského střediska vědy a kultury v Praze se svými vlastními básněmi a písněmi vystoupili ruští diplomaté – velvyslanci Ruské federace Vladimir Kazimirov, Michail Romanov a čestný diplomatický kurýr Boris Kuročkin. Všichni jsou aktivními členy sdružení „Otdušina“ MZV Ruska.

Vladimir Nikolajevič Kazimirov věnoval diplomatické službě 47 let. Informoval o tom, jak vznikla myšlenka založit umělecké sdružení, které letos slaví 15 let. I když je sdružení poměrně mladé, jeho začátky jsou těsně spjaty s ruskou historií a osudy známých ruských krajanů jako jsou Denis Fonvizin, Konstantin Baťuškov, Fjodor Tjutčev, Alexandr Puškin a mnozí jiní, kteří spojili svůj život nejen s diplomacií, ale i s psaním veršů.

Sdělil rovněž, že zaměstnanci MZV byli poprvé publikováni v 60.-70. letech XX.století. Iniciátorem založení sdružení „Otdušina“ byl Jurij Alimov – rada, kandidát historických věd, básník a člen Akademie poezie. Byl první, kdo v roce 2001 přišel s nápadem vydat kolektivní sborník pracovníků MZV RF. K dnešnímu dni takových sborníků vyšlo již sedm. Mezi nimi „Otdušina“, „Moja Smolenka“ aj.

V současnosti v čele sdružení stojí známý ruský básník Vladimir Masalov. Jeho členy jsou mladí diplomaté, ale i známí lidé jako je Sergej Lavrov a Alexandr Bessmertnych. Jeho členem byl i Jevgenij Primakov.

V posledních letech činnost sdružení upoutala pozornost zahraničních kolegů. Noviny „Washington Post“ v dubnu tohoto roku zveřejnily materiál o poetické tvorbě pracovníků MZV RF.

Michail Romanov přednesl verše frontových básníků P. Pisareva, A. Šuvajeva a I. Fjodorova. Vyprávěl o svých osobních vzpomínkách, spojených s prvními dny Velké vlastenecké války, kdy byl ještě dítě, a které se transformovaly do básnické podoby.

Boris Kuročkin přednesl své lyrické verše. Za několik dnů, kdy pobýval v Praze, stačil napsat novou báseň, kterou hostům večera přednesl a jim se velmi líbila. V sále též zaznělo několik písní, zkomponovaných na jeho verše – „Mamin dom“, „O Kube“ aj.

Setkání s básníky – diplomaty proběhlo v srdečné a přátelské atmosféře.

Tento článek je dostupný v: Russian