Koncert „Moji přátelé z bývalého svazu“ v RSVK v Praze

Koncert „Moji přátelé z bývalého svazu“ v RSVK v Praze

Dne 10. února 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert „Moji přátelé z bývalého svazu“. Se svým programem vystoupili v Rusku známí sólisté hudebních skupin „Pojuščije gitary“ a „Altair” – Leonid Berger a Viktor Berezinskij. Akce byla organizována Svazem ruskojazyčných spisovatelů v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Leonid Berger – v minulých letech sólista hudební skupiny „Věsjolyje rebjata“. Za zvuku jeho písní vyrostlo několik pokolení. V současnosti žije v Austrálii. Je autorem hudby k mnoha mezinárodním televizním a rozhlasovým programům CNN, BBS. Je čtyřnásobným držitelem nejprestižnější hudební ceny Austrálie „Aria Award“.

Viktor Berezinskij – v 70. letech sólista a skladatel hudební skupiny „Altair”, autor písní a hudby k mnoha televizním pořadům a představením. Napsal více než 600 písní, vydal 10 sólových alb. Je autorem řady písní, které se již staly klasikou šansonu. Za píseň “A micve –tencl” získal Grand-prix na mezinárodní soutěži písní v jidiš a jeho hit “Because I love you” si dlouho držel první místo na západních rozhlasových stanicích. V současnosti je čestným členem Svazu skladatelů Izraele, vice-prezidentem Mezinárodní asociace skladatelů.

Během koncertu v RSVK v Praze zazněly nejoblíbenější písně 70. a 80. let. Viktor Berezinskij rovněž zazpíval několik vlastních písní v hebrejštině.

Na závěr vystoupení umělci mistrně zazpívali směs úryvků písní, ve které se doplňovaly jazz, šanson, rock a pop v ruském, anglickém a italském jazycích.

Koncert ve Velkém sále RSVK zhlédlo okolo 100 diváků. Během písní, které byly doprovázeny vtipným komentářem, mnozí diváci zpívali společně s umělci. Na závěr koncertu celý sál povstal a děkoval hudebníkům. Po koncertě každý zájemce mohl získat autogram a vyfotografovat se se svými idoly ze 70. let.

Tento článek je dostupný v: Russian