Vystoupení gruzínského souboru «Kolkha II» v Ruském středisku vědy a kultury v Praze

Vystoupení gruzínského souboru «Kolkha II» v Ruském středisku vědy a kultury v Praze

V pondělí 14. prosince 2015 ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert gruzínského národního tanečního souboru «Kolkha II» z Tbilisi. Koncert byl připraven a uskutečněn zastoupením Rossotrudničestva v České republice.

Soubor «Kolkha II» byl založen v r. 1992. Jeho repertoir tvoří gruzínské lidové písně a tance, ale také tance jiných národů. Nehledě k tomu, že soubor je poměrně mladý, stal se už laureátem celé řady mezinárodních festivalů. Soubor je základnou při něm založeného choreografického studia «Kolkha II», které navštěvuje více než 300 dětí a dospívající mládeže.

Koncertní vystoupení uvedl představitel Rossotrudničestva v České republice Leonid Gamza, který přivítal hosty i diváky. Zvláště poděkoval prezidentovi Asociace folklorních souborů Gruzie Demuru Surmavovi a vedoucímu a choreografovi souboru Daradžanu Čanijovi a Davidu Nadarišvilimu za úsilí o podporu kulturních styků mezi Ruskem, Gruzií a Českou republikou.

Vystoupení folklorních kolektivů z Gruzie na scéně RSVK v Praze se stala dobrou tradicí a je středem zájmu mnoha diváků z řad ruských krajanů, českých občanů a občanů zemí SNS. Tak např. v r. 2014 na scéně RSVK s velkým úspěchem vystupoval dětský gruzínský soubor písní a tanců «Momavali», a v r. 2013 —gruzínský taneční soubor «Ciskari».

Seznámení s repertoirem souboru «Kolkha II» bylo pro diváky výrazné a nezapomenutelné. Mladí gruzínští umělci si podmanili publikum překrásnými a strhujícími tanci v pestrých lidových krojích. Soubor představil lidové tance různých regionů Gruzie — «Cgazbeguri», «Adžaruli», «Mchedruli», «Parikaoba», ale také abcházský lidový tanec «Abchazuri», osetinský lidový tanec «Osuri» a mnoho dalších. Moderátorka koncertu, pracovnice odboru kultury RSVK v Praze Veronika Voroncova před každým vystoupením souboru vyprávěla o historii vzniku toho kterého tance a o jeho choreografických zvláštnostech.

Každé vystoupení mladých gruzínských umělců diváci odměnili dlouhými ovacemi. Vyvrcholením koncertu byl výrazný a nezapomenutelný tanec «Mtiuluri», v jehož průběhu umělci předvedli složité taneční výkony.

Koncert ve Velkém sále RSVK navštívilo asi 250 diváků z řad ruských krajanů a místních obyvatel. Mezi hosty byl předseda «Folklorního sdružení České republiky» Zdeněk Pšenica а předseda «Všeslovanského výboru» Zdeněk Opatřil.

Tento článek je dostupný v: Russian