Koncert „Hudba vln, hudba větru“ v RSVK v Praze

Koncert „Hudba vln, hudba větru“ v RSVK v Praze

Dne 13. prosince 2015 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert studentského divadla „Submarina“ věnovaný památce významného ruského rokového hudebníka Viktora Coje. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Viktor Coj byl básníkem, hercem, malířem, zakladatelem a frontmanem skupiny „Kino“. Jeho písně zůstávají populární v Rusku i za jeho hranicemi.

Koncert zahájil herec studentského „Divadla Šatc“ J. Leonov, který přednesl několik textů písní Viktora Coje. Poté vystoupilo duo J. Poloskovové a I. Kornijevské, v jehož podání zaznělo několik písní hudebníka.

Zpěváky doprovodila a interpretovala skladby V. Coje studentka Pražské konzervatoře M. Lastovinová. První část koncertu ukončila studentka Pražské konzervatoře, třída akademický vokál, X. Popovová, která zazpívala píseň V. Coje „Kukuška“.

Ve druhé části M. Lastovinová představila divákům své skladby pro klavír, housle a akordeon. Houslistka K. Badmajevová a harmonikář Honza Kašpar zahráli skladby mladé skladatelky a vytvořili tak v sále romantickou atmosféru.

Hudební večer byl ukončen loterií. Pět vítězných čísel diváků ze sálu získalo jako dar od organizátorů koncertu bezplatné hodiny zpěvu s X. Popovovou a CD se skladbami M. Lastovinové.

Na koncertě ve Velkém sále RSVK v Praze bylo přítomno více než 200 diváků, především mladých lidí z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian