Den absolventa ruských (sovětských) vysokých škol v RSVK v Praze

Den absolventa ruských (sovětských) vysokých škol v RSVK v Praze

Dne 11. listopadu 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil Den absolventa ruských (sovětských) vysokých škol ČR. Akce byla organizována Asociací absolventů ruských (sovětských) vysokých škol za podpory českého Klubu MGIMO a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

S referátem „Studium v Rusku a moje profesionální cesta“ vystoupil strojní inženýr Jiří Brabec, absolvent Uralského polytechnického institutu (Jekatěrinburg), který připravil speciální prezentaci a podrobně pověděl o letech studia (1954 – 1959) a další profesionální kariéře, o neocenitelných zkušenostech a poznatcích, získaných během studia a života v Rusku. Pověděl též o své rodině a ruských kamarádech, kteří jej podporovali a podporují dosud. Podtrhnul, že pro něho Rusko vždy zůstane Učitelem a symbolem Přátelství. Vystoupení bylo doprovázeno zajímavým vyprávěnám o Jekatěrinburgu (Sverdlovsku), o historii jeho založení a rozvoje do dnešních dnů a též o Uralu, jeho historii, zeměpisu a ekonomice.

Český cestovatel Libor Gina vystoupil s prezentací svých fotografií z Ruska. S přáteli a kolegy projel na motocyklech po Rusku desítky tisíc kilometrů. Byl v Magadanu, Jakutsku, na Bajkale , v Murmansku a mnoha dalších městech a regionech Ruska. Podtrhnul, že největší dojem na něho udělali lidé, kteří byli vždy ochotni pomoci, jejich otevřenost a pohostinost. Pověděl o setkáních, seznámeních, o opravách motocyklů během cesty, o svých dojmech. Velká část prezentace byla věnována návštěvě českými motocyklisty Volgogradu a pamětních míst, kde jsou pochováni vojáci, padlí ve Stalingradské bitvě. Libor Gina a jeho přátelé byli svědky činnosti dobrovolníků, kteří hledají ostatky vojáků a slavnostně je pohřbívají. Zdůraznil, že znovu prožívá silné emoce pokaždé, kdy ukazuje fotografie a vypravuje o svých cestách.

Hosty Dne absolventa byli ruští spisovatelé, laureáti prestižních cen „Russkij bukker“ a „Bolšaja kniga“ Jevgenij Vodolazkin a Vladimir Šarov. Pověděli o sobě, o své tvorbě, o cestě z vědy do literatury, o vzájemném spojení vědecké a literární tvorby.a o svých nejznámějších dílech. Spisovatelé odpověděli na dotazy hostů ohledně jimi získaných cen, tvůrčích plánů a programu pobytu v ČR, kam přijeli na pozvání Zastupitelství Rossotrudničestva.

Den absolventa byl ukončen přátelskou besedou u šálku ruského čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian