Koncert festivalu Eduarda Nápravníka v Den vzniku samostatného Československého státu

Koncert festivalu Eduarda Nápravníka v Den vzniku samostatného Československého státu

Dne 28. října 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal galakoncert v rámci VII. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Festival probíhá v České republice již posedmé. Je věnován významnému českému hudebníkovi, skladateli a dirigentovi Eduardu Nápravníkovi (1839 – 1916). Těší posluchače krásnými koncerty a vystoupeními talentovaných hudebníků z Česka, Srbska, Ruska a jiných zemí.

Festival byl již tradičně zahájen v rodišti hudebníka v městečku Byšť. Eduard Nápravník působil dlouhá léta v Rusku a 50 let strávil za dirigentským pultem Marijinského divadla v Petrohradě. Zde dirigoval více než 3000 operních představení. Eduarda Franceviče, tak jej nazývali v Rusku, si velmi vážil a přátelil se s ním i P.I. Čajkovský, který mu věnoval svoji operu „Pana orleánská“.

Večer zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který zdůraznil, že koncert na památku velkého českého hudebníka se v RSVK koná právě 28. října v Den vzniku samostatného Československého státu a poblahopřál ke státnímu svátku všem divákům. Podtrhnul, že již čtyři roky koncerty festivalu probíhají v Ruském středisku vědy a kultury v Praze.

Ředitel festivalu a moderátor Vjačeslav Grochovskij ml. poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu a představil účastníky galakoncertu.

V první části vystoupil známý německý pěvec Reiner Weis (baryton), který zazpíval vokální cykly F. Schuberta a R. Schumanna na verše německého básníka Heinricha Heine. Na klavír jej doprovodila Jelena Nogajevová.

Ve druhé části koncertu vystoupili sólisté Národního divadla ČR Marina Vyskvorkinová (soprán) a Jurij Kruglov (bas).

V podání Mariny Vyskvorkinové zazněla árie Marfy z opery N. Rimského-Korsakova „Carská nevěsta“ a rovněž árie z italských oper G. Verdi, G. Donizetti a G. Puccini. Své vystoupení ukončila romancí A. Vlasova na verše A. Puškina „Fontána lásky“. Na klavír ji doprovodila Marina Grochovskaja.

Jurij Krumlov zazpíval známé romance P.I. Čajkovského „Sreď šumnogo bala“, „Blagoslavljaju vas, lesa“ aj., které diváci odměnili bouřlivým potleskem.

Na závěr koncertu vystoupilo duo mladých hudebníků – Felixe Slováčka ml. (klarinet, saxofon) a Vjačeslava Grochovského (klavír). V jejich mistrovském podání zazněly kompozice na hudby G. Bizeta, Nino Roty, E. Morricone a jiných známých světových skladatelů.

Na koncertě v Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo přítomno okolo 100 diváků, především ruských krajanů a českých občanů. Všichni náležitě ocenili vysokou úroveň všech interpretů a odnesli si hluboký umělecký zážitek.

Tento článek je dostupný v: Russian