Večer básnířky Ludmily Svirské v RSVK v Praze

Večer básnířky Ludmily Svirské v RSVK v Praze

Dne 22. října 2015 se v Literárním salonu RSVK v Praze konal večer finalistky mezinárodní poetické soutěže „Emigrantská lyra – 2009“ v Bruselu, členky Svazu ruskojazyčných spisovatelů ČR a literárního sdružení „Vltava“ Ludmily Svirské. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Jméno Ludmily Svirské je ruským krajanům dobře známo. Celý večer četla svá oblíbená díla, věnovaná Praze a Marině Cvětajevové. Básnířka rovněž vystoupila v nové roli zpěvačky, když zazpívala vlastní píseň „Navrhni mi setkání v Praze“.

Moderátorka večera Natalija Volkovová pověděla o tvůrčí dráze básnířky, představila posluchačům nový sborník jejích veršů „Opozdilý don Quijote“, který zahrnuje jak dříve napsané básně, tak i nové verše.

Larisa Dašková zazpívala píseň na verše básnířky. Poetické i jiné dárky a blahopřání L. Svirskaja obdržela i od Tatiany Fominové, Jurije Trofimceva, Leily Džafarovové, Borise Goldberga a Igora Saveljeva.

Na závěr večera Natalija Volkovová pozvala všechny přítomné na Den poezie, jež se uskuteční ve spolupráci s RSVK v Praze 20. listopadu. Host z Německa Sergej Gaponov pověděl o Mezinárodním festivale ruské poezie „Vysoko“, který se uskuteční ve dnech 16.-17. prosince 2015 v Praze.

Na večeru byli přítomni přátelé a známí Ludmily Svirské, ctitelé její tvorby, dohromady asi 20 osob. Večer proběhl v srdečné atmosféře.

Tento článek je dostupný v: Russian