Koncert bulharského klavíristy Svetozara Ivanova v RSVK v Praze

Koncert bulharského klavíristy  Svetozara Ivanova v RSVK v Praze

Dne 2. června 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert bulharského klavíristy Svetozara Ivanova „Sentimentální romance“. Akce byla připravena českou hudební agenturou „Art DUO Pratur“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Bulharský klavírní virtuos je profesorem klavírní třídy americké Univerzity Jižní Floridy a hodně vystupuje v USA a zemích Evropy.

Před začátkem koncertu Svetozar Ivanov sdělil, že jeho koncert je zvláštním experimentem. Snaží se spojit hudbu velmi zajímavých, ale bohužel málo hraných skladatelů – avantgardistů XX.století se snímky z němých černobílých filmů „Sentimentální romance“ (1930) režisérů S. Eizenštejna a G. Alexandrova a „Mlhy podzimu“ (1929) talentovaného francouzského režiséra a hudebníka ruského původu D. Kirsanova.
V zatemněném Křišťálovém sále jako jedno velké a nepřetržité dílo zazněly skladby skladatelů L. Berii, G. Cramba, žákyně D. Šostakoviče G. Ustvolské, známého ruského skladatele A. Skrjabina a Rakušana A. Schoenberga.

Ve spojení s expresivní, neklidnou a citlivou hudbou se na plátně rodily poutavé černobílé obrazy – pochmurného nekonečného deště, horkého impulsivního plamene, hořících v krbu milostných dopisů, zamyšleného obličeje osamělé mladé ženy.

Nelehká na vnímání hudba od posluchačů vyžadovala zvláštní soustředění a pozornost. Ti náležitě ocenili umění a nestandardnost tvůrčího pohledu hudebníka a bouřlivě aplaudovali Svetozaru Ivanovu na konci jeho vystoupení.

Tento článek je dostupný v: Russian