Slavnostní koncert pro veterány Druhé světové války v RSVK v Praze

Slavnostní koncert pro veterány Druhé světové války v RSVK v Praze

Dne 29. dubna 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil slavnostní koncert pro veterány Druhé světové války a Česko-ruské společnosti, věnovaný 70. výročí vítězství a 70. výročí osvobození Československa od fašismu. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Česko-ruskou společností.

Akci zahájil prezident České asociace rusistů Jiří Klapka, který přivítal hosty a účastníky slavnostního koncertu. Připomněl všem blížící se jubileum – 70. výročí osvobození Československa od fašismu a 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Minutou ticha účastníci a hosté uctili památku veteránů, kteří se již slavného jubilea nedožili.

Vedocí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza srdečně poblahopřál veteránům k svátku. Poděkoval jim za přínos do vítězství v krvavých bojích a popřál jim pevné zdraví a spokojenost.

Účastník bojů za osvobození Československa, zástupce předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu, plukovník Emil Kulfanka ve svém projevu zdůraznil kolosální lidské oběti a škody, které byly v Evropě zapříčiněny Druhou světovou válkou.

Básník, publicista, překladatel a major Sovětské armády Mark Bljumental se podělil o své vzpomínky na válku. Vyzval mladé pokolení, aby nikdy nezapomínalo na ponaučení plynoucí z Velké vlastenecké války a přednesl svoji báseň „Echo války“.

Na koncertě vystoupil český dětský folklorní soubor „Valášek“, kterému bude letos 40 let. Děti ve věku 4 – 15 let zatančily a zazpívaly české lidové tance a písně. Diváci srdečně vítali vystoupení nejmenší členů kolektivu, kteří mezi jednotlivými čísly přednášeli česká lidová pořekadla.

Jiří Klapka (kytara) a známý houslový virtuos Alexandr Šonert zahráli a zazpívali v německém, českém a ruském jazyce píseň „Řekni, kde ty kytky jsou“, kterou v různém období zpívaly Marlen Ditrichová, Judita Čeřovská či Žanna Bičevská. V jejich podání zazněly též písně „Sinij platoček“ a „Puť – dorožka frontovaja“.

Alexandr a Natalia Šonertovi virtuózně zahráli hudební kompozici z filmu „Sedmnáct zastavení jara“.

Zasloužilý umělec RF Nikolaj Marčenko za doprovodu klavíru zazpíval českou píseň v ruském jazyce „O Praze“ a píseň „Den vítězství“.

Folklorní soubor Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska „Kozaki Vltavy“ zazpíval kozácké a ukrajinské lidové písně a rovněž písně válečného období.

Koncert byl ukončen legendární písní válečných let „Katjuša“, která zazněla v podání účastníků koncertu i diváků.

Vděční diváci vítali všechna vystoupení bouřlivým aplausem.

Před koncertem byla v Křišťálovém sále zahájena výstava fotografií „Rok 1945. Osvobození Rudou armádou hlavních měst Evropy“, která byla připravena ve spolupráci informační agentury TASS a Rossotrudničestva. Jsou na ní představeny historické snímky osvobození Prahy a jiných měst Evropy, které byly vyfoceny slavnými válečnými korespondenty TASS J. Chaldějem, M. Reďkinem a E. Jevzerichinem, kteří prošli válku od prvního do posledního dne.

Na slavnostním koncertě ve Velkém sále RSVK bylo přítomno okolo 400 českých a ruských občanů. Mezi nimi bylo mnoho veteránů, ruských krajanů i místních občanů, mimo jiné i předseda Česko-ruské společnosti Tomáš Lukavský, zástupce předsedy Společnosti Ludvíka Svobody Jiří Šlézar a jiní.

Tento článek je dostupný v: Russian