Závěrečný koncert VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka RSVK v Praze

Závěrečný koncert VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka RSVK v Praze

Dne 19. března 2015 se v rámci VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil závěrečný koncert instrumentální hudby. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s výborem festivalu.

VI. mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka probíhal v Česku od srpna 2014 do března 2015. Každým rokem těší hosty i obyvatele Prahy svojí krásnou hudbou v podání talentovaných  hudebníků z obou zemí. Na tomto ročníku festivalu vystoupili Felix Slováček a Felix Slováček jr., Michail Utkin, Lukáš Sommer, Smetanovo trio, Marina Vyskvorkinová, Jurij Krumlov, Pavlína Senič, klavírista a skladatel Vjačeslav Grochovskij a mnozí jiní.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza uvítal organizátory, umělce a četné publikum závěrečného koncertu. Zdůraznil, že RSVK v Praze podporuje  festival a účastní se jeho přípravy.

Ředitel festivalu Vjačeslav Grochovskij poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu festivalu a představil účastníky koncertu, mezi kterými byl světoznámý český saxofonista Felix Slováček, jeho syn Felix Slováček jr. a rovněž Smyčcový komorní orchestr A. Dvořáka.

Koncert zahájil Vjačeslav Grochovskij, v jehož podání zazněla skladba F. Chopina „Nokturno Des –Dur“.

Poté vystoupil sólista Symfonického orchestru Karlových Varů Felix Slováček jr., který zahrál skladbu A. Marcello „Adagio – druhá věta z hobojového koncertu“.

Hlavním hostem závěrečného koncertu festivalu byl v Česku i za jeho hranicemi velmi populární hudebník a skladatel Felix Slováček.

Spolu se synem a smyčcovým kvintetem Komorního orchestru A. Dvořáka zahráli po žánru a stylu velmi rozdílné skladby jako „Cirkus Humberto – Krev toulavá“ Karla Svobody, „Arabesku op. 18“ R. Schumanna a mnoho jiných. Na klavír je doprovázela mladá talentovaná klavíristka Marina Grochovskaja.

Diváci odměňovali všechna vystoupení vynikajících umělců bouřlivým aplausem.

Koncert  předních hudebníků si v RSVK v Praze vyslechlo okolo 150 vděčných posluchačů, mezi kterými bylo mnoho českých občanů a ruských krajanů.  Na závěrečním koncertě festivalu byly rovněž přítomny a natáčely televizní kanály TV Barrandov a Česká televize.

 

Tento článek je dostupný v: Russian