Koncert VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka RSVK v Praze

Koncert VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka RSVK v Praze

Dne 22. ledna 2015 se v rámci VI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert vokální a instrumentální hudby. Vystoupili na něm sólisté opery Národního divadla Marina Vyskvorkina, Pavlína Senič, Jurij Kruglov, známý český pěvec a moderátor rozhlasových pořadů o vážné hudbě Marek Šulc, klavíristé Marina a Vjačeslav Grochovští, saxofonista, člen Pražského kvarteta a Tria Eduarda Nápravníka Felix Slováček  ml. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s výborem festivalu.

Festival probíhá v České republice každoročně a je věnován významnému českému hudebníkovi, skladateli a dirigentovi  Eduardu Nápravníkovi, který více než půl století (1863-1916) stál včele orchestru  Marijinského divadla v Petrohradě. Zasloužil se o rozvoj hudební kultury Ruska. Stačí připomenout, že právě jemu, váženému kolegovi a příteli, věnoval svoji operu  „Pana orleánská“ P.I. Čajkovský.

Iniciátorem konání festivalu byl před šesti lety klavírista a muzikolog Vjačeslav Grochovskij ml., kterého podpořili mnozí čeští a ruští hudebníci a umělci. Za uplynulé období se festival po celé zemi rozšířil a stává se stále významnější událostí v kulturním životě Česka.

VI. festival Eduarda Nápravníka byl již tradičně zahájen 23. srpna 2014 v rodišti hudebníka v městečku Byšť v kostele sv. Jiří.

Koncert vokální a instrumentální hudby v RSVK v Praze 22. ledna 2015 shromáždil celé souhvězdí známých umělců z Česka, Srbska, Ruska a těšil se velkému zájmu znalců dobré hudby.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza uvítal organizátory, umělce a četné publikum, Zdůraznil, že RSVK v Praze během posledních tří let poskytuje festivalu své prostory.

O životě  Eduarda Nápravníka a historii festivalu  pověděl jeho ředitel Vjačeslav Grochovskij, který rovněž koncert uváděl. Zvlášť poděkoval Zastupitelství Rossotrudničestva za podporu a pomoc při organizaci festivalu.

Na programu koncertu byly skladby, složené Nápravníkem: duet z opery „Nižegorodci“ v podání Mariny Vyskvorkinové a Jurije Kruglova, skladba „Melancholie“ v podání Vjačeslava Grochovského, Ukolébavka v podání Jurije Kruglova aj.

Zazněla rovněž vokální hudba současníků Nápravníka. Posluchači srdečně aplaudovali umělcům – vynikajícím interpretům oblíbených árií z oper Rusalka A. Dvořáka (Pavlína Senič), Evžena Oněgina P. Čajkovského (Jurij Kruglov), Carská nevěsta N. Rimského-Korsakova (Marina Vyskvorkina) a mnoha jiných.

Mladý pěvec Marek Šulc zazpíval komorní cyklus „Biblické písně“ A. Dvořáka.

Příjemným překvapením pro diváky bylo vystoupení mladého talentovaného saxofonisty Felixe Slováčka ml. (syna legendárního českého hudebníka Felixe Slováčka, který byl rovněž přítomen v sále). Na závěr koncertu mladý český hudebník v duetu s Vjačeslavem Grochovskim (klavír) zahrál oblíbené melodie ze známých filmů.

Koncert vynikajících hudebníků v RSVK v Praze vyslechlo okolo 300 vděčných posluchačů, mezi kterými bylo mnoho českých občanů a ruských krajanů.

Závěrečný koncert festivalu Eduarda Nápravníka se uskuteční v Ruském středisku vědy a kultury v Praze 19. března 2015.

Tento článek je dostupný v: Russian