Výstava „Veselý Puškin“ ze sbírek muzea – rezervace „Michajlovskoje“ v RSVK v Praze

Výstava „Veselý Puškin“ ze sbírek muzea – rezervace „Michajlovskoje“ v RSVK v Praze

Dne 13. listopadu 2014 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci Roku kultury v Rusku zahájena výstava děl ruského malíře Igora Šajmardanova „Veselý Puškin“. Akce byla organizována   Státním historicko-literárním a přírodním muzeem – rezervací A.S. Puškina „Michajlovskoje“ za podpory Ministerstva kultury RF a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil ředitel RSVK v Praze Leonid Gamza, který přivítal hosty v sále a představil zástupce muzea – rezervace A.S. Puškina „Michajlovskoje“ Tatianu Maximovovou a Sergeje Melničuka.

Tatiana Maximovová pověděla o vystavených dílech a jejich autorovi. Igor Šajmardanov je členem Svazu malířů Ruska a Svazu divadelních činitelů Ruska. Jeho díla se nacházejí ve sbírkách muzea – rezervace A.S. Puškina „Michajlovskoje“, Státního muzea  A.S. Puškina (Moskva), Všeruského muzea A.S. Puškina (Petrohrad), Bytu-muzea V.V. Nabobova (Petrohrad), Pskovské obrazové galerie a jiných soukromých sbírkách.

Výstava „Veselý Puškin“ je organizována u příležitosti  50. narozenin Igora Šajmardanova. Je na ní představeno 30 děl malíře z různého  období, většina z nich však byla vytvořena  v roce 2014 („Zimní verše“, Zlatý kohoutek“, „Michajlovská noc“ aj.). Obrazy ve stylu humorné novely zobrazují vymyšlené či téměř pravdivé historky z posledních dvou let, které Alexandr Sergejevič Puškin prožil v michajlovském vyhnanství. Obrazy jiskří barvami a liší se unikátní technikou podání.

Poté vystoupil pracující v Praze korespondent ruských novin „Večerňaja Moskva“ Vladimir Sněgirev, který nejednou navštívil „Michajlovskoje“. Podělil se o své dojmy a podtrhnul, že konání podobných akcí, věnovaných životu a dílu Alexandra Sergejeviče Puškina, se stalo již dobrou tradicí, která se těší oblibě jak mezi ruskými krajany, tak i českými občany.

Návštěvníkům výstavy byl promítnut film „Petrovskoje“ ze sbírek muzea – rezervace „Michajlovskoje“ „Vnov ja posetil“. Byl věnován historii sídla „Petrovskoje“ a rodině Hanibalových.

Na zahájení výstavy bylo přítomno okolo 50 hostů.  Byli mezi nimi čeští občané a ruští krajané, kteří se s velkým zájmem seznámili s vystavenými díly, zadali představitelům muzea – rezervace „Michajlovskoje“ řadu otázek a rovněž zarecitovali básně Alexandra Sergejeviče Puškina.

Dne 14. listopadu výstavu „Veselý Puškin“ navštívili  studenti Školy při Velvyslanectví RF v ČR, kteří se zájmem zhlédli vystavená díla a vyslechli si poutavé povídání zástupkyně muzea – rezervace „Michajlovskoje“ Tatiany Maximovové.

Výstava v Křišťálovém sále RSVK v Praze potrvá do 26. listopadu 2014.

 

Tento článek je dostupný v: Russian