Mezinárodní dětský a mládežnický festival „Svět umění“ v RSVK v Praze

Mezinárodní dětský a mládežnický festival  „Svět umění“ v RSVK v Praze

Dne 30. června 2014 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal III. mezinárodní dětský a mládežnický festival „Svět umění“ (World of Art), kterého se zúčastnili začínající zpěváci a hudebníci z Ázerbájdžánu, Běloruska, Ruska, Ukrajiny a Česka. Akce byla připravena skupinou „Zvjozdnyj puť“ a společnosti „Patria-Voyage za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
Festival „Svět umění“ probíhá v hlavním městě Česka již několik let. Na půdě RSVK se však konal poprvé. Podle pravidel na něm soutěžili mladí umělci v kategoriích klasický a estrádní zpěv, hra na různých hudebních nástrojích sólo i v orchestru a rovněž interpretace orchestrální hudby.
Festival zahájil český smyčcový sextet Pražské konzervatoře, který mistrně zahrál známá díla Michaila Glinky. Studentský kolektiv vedla a na klavír doprovázela korepetitorka Národního divadla v Praze Jelena Nosková.
Poté na scéně RSVK vystoupila Anna Duškinová z Ukrajiny (klasický zpěv), Nargiz Muradova z Ázerbájdžánu (estrádní zpěv), Irvjeja Něstjurinová z Ruska (klavír), ukrajinský pěvecký sbor (ČR) a mnozí další mladí umělci.
Podle kompetentní poroty a četných diváků se nesporným výhercem festivalu stal orchestr lidových nástrojů „Russkaja fantazija“ 52. hudební školy města Kirov. Jeho 40 mladých hudebníků pod vedením pedagoga a entuziasty Vjačeslava Busova temperamentně a mistrně zahrálo nejen ruské národní melodie, ale i hudbu ze známých filmů a jazzové variace.
Po ukončení festivalu všichni jeho účastníci obdrželi čestné ceny a diplomy. Vice-prezidentka Unie kultury Oxana Vašova poděkovala Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu a rovněž vyjádřila naději, že konání Mezinárodního dětského a mládežnického festivalu „Svět umění“ na půdě RSVK se do budoucna stane dobrou tradicí.

Tento článek je dostupný v: Russian