Prezentace nové knihy „Sbylas mečta narodnaja“ v RSVK v Praze

Prezentace nové knihy „Sbylas mečta narodnaja“ v RSVK v Praze

Dne 27. února 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace nové knihy předsedy Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR, spisovatele a satirika Sergeje Levického „Sbylas mečta narodnaja“ (Splnil se národní sen). Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kniha „Sbylas mečta narodnaja“ je věnována událostem, které se odehrály v Sovětském svazu v 50. – 80. letech minulého století. Žánr knihy je podle samotného autora určit poměrně složité, nejspíš jej charakterizují názvy jednotlivých částí: „Pokolení šťastných“, „Pokolení nešťastných“, „Miluji tě, krasavice Moskvo“ a rovněž povídky z různých let, které jsou zahrnuty ve sborníku.

V nové knize Sergeje Levického jsou sentimentální a nostalgické vzpomínky na sovětské časy. Autor podrobně zobrazil osobní vzpomínky na Moskvu z pohledu rodilého Moskvana, jehož dětství zde proběhlo v 50. letech. Zavzpomínal i na úspěchy SSSR v tomto období: Výstavu úspěchů národního hospodářství, Chimkinské (Severní) říční nádraží, objevení se nových lodí na křídlech pro osobní dopravu aj.

V rámci prezentace knihy se konal koncert, na kterém klavírista – improvizátor Majk Gimelštejn zahrál známé a všemi oblíbené melodie a písně, jako např. „Oj, cvěťot kalina“.

Pěvkyně Olga Katigorenko zazpívala píseň „Podmoskovnyje večera“, „Ulybka“ aj.

Na prezentaci se sešli členové  Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR, ruští krajané a milovníci tvorby Sergeje Levického. Večer byl ukončen přátelskou besedou u šálku čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian