Konference „Ruské inovační projekty a vědecké technologie pro český a evropský obchod“ v RSVK v Praze

Konference „Ruské inovační projekty a vědecké technologie pro český a evropský obchod“ v RSVK v Praze

 

Ve dnech 15. – 16. listopadu 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila IV. konference na téma: „Ruské inovační projekty a vědecké technologie pro český a evropský obchod: nové horizonty vědecko-technické a podnikatelské spolupráce“. Akce byla připravena a provedena ruskou společností „RexLex Nova“ (Petrohrad) a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Obchodního zastupitelství RF v ČR.

Konferenci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal organizátory, účastníky a hosty. Zdůraznil, že konference se v RSVK v Praze během dvou let koná již počtvrté a hraje důležitou úlohu v rozvoji rusko-českých vztahů.

Obchodní zastupitel Ruska v ČR Sergej Stupar sdělil, že v roce 2017 obrat zboží mezi Ruskem a Českem poprvé za poslední tři roky vzrostl o 37 %. Přitom export z Ruska do Česka vyrostl o 50 %. Podtrhl, že podíl vysoce technologické produkce a zboží se výrazně zvýšil.

Generální ředitel společnosti „RexLex Nova“ Konstantin Okuněv informoval o konkrétních výsledcích seminářů a konferencí, které proběhly v RSVK v Praze v letech 2016-2017:

  • konsorcium ruských a českých společností, vytvořené společností „RexLex Nova“ v rámci státního a soukromého partnerství, získalo mezinárodní grant „Ira-SME“ na částku 400 tisíc euro a 15 mil. rublů na vypracování přenosného přístroje pro diagnostiku a prevenci rakoviny prsu;

  • bylo vytvořeno ještě jedno rusko-české konsorcium, které podalo objednávku na grant „Ira-SME“ na částku 800 000 euro a 15 mil. rublů na zdokonalení technologie pro pěstování cenných zemědělských kultur „in-vitro“ v inkubátorech s dalším pěstováním v přirozených podmínkách;

  • během roku byla vytvořena další tři konsorcia v těchto oblastech: alternativní energetika, umělá inteligence a zdravotnická zařízení.

V současnosti se mezi ruskými a zahraničními společnostmi vedou jednání, zaměřená na přilákání evropských investičních fondů v jiných oblastech – nové stavební materiály, katalyzátory spalování a katalyzátory na krakování ropy. Celkový objem obchodních transakcí v této oblasti může přesáhnout 10 mil. euro.

Těsně před zahájením konference v RSVK byla podepsána dohoda o částce 1,5 mil. euro na realizaci projektu zpracování a drcení materiálů.

První den konference se konala prezentace národních ruských infrastrukturních vědecko-výzkumných center (R&D) a perspektivních inovačních projektů:

1. projekt MEDEL – nová metoda léčení degenerativní artrózy, založená na využití elektrického pole elektretů. Podle výsledků provedených operací s použitím preparátu MEDEL byl pozorován 100% nárůst pohyblivosti a v 60 % případů úplné obnovení kloubů pacientů.

2. projekt SMART KREKING – vytvoření kompaktního efektivního zařízení na krakování ropných produktů. Projekt kompaktního podniku na zpracování ropy je 50x méně nákladný a 100x kompaktnější než běžné podniky.

3. projekt BIOTRON EKOM – koncentrované elektromagnetické ozáření mladých výhonků rostlin bez jakéhokoliv elektrického zesílení. Jedná se o koncentrované působení přírody, které probouzí určitý počet spících genů, jež odpovídají za regeneraci a stárnutí buněk. Podle výsledků experimentů na myších bylo zjištěno prodloužení délky života pokusných zvířat a rovněž jejich aktivní stav ve zralém věku 100-110 let podle lidských měřítek.

4. projekt BYZNYS PLASTIK – nový podnik, který se zaměřuje na inovační výrobu plastových výrobků.

5. projekt UNIVERSAL – vytvoření chráněného před poruchami radiopřijímače nové generace. Sféra využití: dopravní letectví, lodní radiové přijímače, železnice, radiové spojení u policie, navigace v dopravě aj.

Dne 16. listopadu proběhly kulaté stoly „Industriální spolupráce. Organizace společných vědeckých výrob“ a „Věda o životě. Inovační řešení pro zdraví a aktivní dlouhověkost“. Konala se rovněž tvůrčí dílna „Granty pro česko-ruská vědecko-výzkumná a průmyslová konsorcia“.

Na konferenci prezentované projekty vyvolaly velký zájem představitelů zainteresovaných českých obchodních kruhů. Čeští a ruští odborníci se mezi sebou podělili o své názory, padlo mnoho věcných dotazů řečníkům.

Přední čeští odborníci investičních organizací projevili nevšední zájem o ruské projekty. Na závěr druhého dne konference byly dosaženy následující dohody:

  • vytvoření vědecko-výzkumného konsorcia mezi jedním z předních onkologických center Evropy – Masarykovým onkologickým ústavem a ruskou společností MEDEL;

  • mezinárodní korporací rozvoje projektů a investic byl podpořen projekt organizace inovačních rusko-českých podniků na výrobu produkce z polykarbonátu;

  • česká společnost Tinowa Group vystoupila s návrhem vytvořit v ČR spolu s ruským projektem SMART KREKING nízkotonážní zařízení na zpracování ropných produktů pro Irák a jiné země Blízkého východu.

Na konferenci v RSVK v Praze bylo přítomno více než 30 vedoucích odborníků, zástupců soukromých firem a výzkumných center Ruska a Česka.

Konference „Ruské inovační projekty a vědecké technologie pro český a evropský obchod“ v RSVK v Praze

Tento článek je dostupný v: Russian